Program Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma Uygulama Merkezi (FİSAUM) ve ANKUZEF işbirliğiyle hazırlanmıştır.

Günümüz ekonomilerinin ve işletmelerinin patent, marka, endüstriyel tasarım, telif hakları ve diğer koruma araçlarından anlayan uzmanlar olmadıkça gelişmesi mümkün değildir. Ayrıca, bilimsel ve teknolojik Ar-Ge çalışmaları ile inovasyon yönetimi, fikri mülkiyet bilgisini de gerektirmektedir. Programın amacı Türkiye’de bu alandaki bilgi ve farkındalık eksikliğini gidermeye yardımcı olmaktır. Sertifika programı 3 haftada tamamlanacaktır. 13 dersin yer aldığı programda dersler uzaktan eğitim modeli ile verilecektir. Bu modelde, boyutu dersten derse değişmekle birlikte her derste aşağıdaki araçlar kullanılacaktır.

Ders notları: Pdf olarak konmuş bu dosyalar dersin ayrıntılı bilgilerini içermektedir. Bazı derslerde hocalar ek okuma parçalarını da pdf olarak koyabilir.

Öğrenim nesnesi: Ders notlarının daha özetlenmiş ve etkileşimli sorular (sorulara yanıt verip doğru yanıtı bulmanıza yardımcı olan etkinlikler) da dahil yer aldığı tümleşik uygulamalardır. Fotoğraf, grafik ve soru-yanıt sistemleri de bu uygulamada yer almaktadır. Çoğu ders için, ayrıntıya girilmek istenmediği durumlarda bu uygulamanın çalışılması yeterli olabilecektir.

Eğitmen videoları: Önceden çekimi yapılmış ve konuyla ilgili sunumları içeren videolardır.

Ses dosyaları: Eğitmen videoların ses dosyaları da, örneğin işe giderken mobil cihazlarınızda (ipod, akıllı telefonlar, cep telefonları, tablet, dizüstü bilgisayarlar) dinleyebilmeniz için ayrı olarak yüklenebilmektedir.

Sanal sınıf (Webiner): Hocayla öğrencinin eşzamanlı olarak karşı karşıya gelmesini sağlayan uygulamalar olup hocaların isteğine bağlıdır. İsteyen hocalar ve öğrenciler saptanmış bir saatte katılırlar. Hocanın videosu ve sesi katılımcılar tarafından duyulur. Bilgisayarında paylaşmak istediği dosya ve sunumlar da katılımcılar tarafından izlenir. Katılımcılar sorularını metin kutucuğuna yazarak sorarlar. Az sayıda katılımcının olduğu uygulamalarda, katılımcının sesli veya görüntülü olarak (bilgisayarında mikrofon ve kamera varsa) katılması mümkün olabilmektedir. Bu sınıfın kaydı eşzamanlı saati uygun olmayanların izleyebilmesi için dersin sayfasına video olarak konulur.

Ek kaynaklar: Daha ayrıntılı bilgi öğrenmek isteyenler için konmuş dosyalar ve bağlantılardır.

Asenkron iletişim: Her bir ders için forum uygulaması ve hocayla mesajlaşma uygulaması mevcuttur.

Sanal sınıf video kaydı: Sanal sınıf (webiner) uygulamasına katılamayanlar veya dersi sonradan bir kez daha izlemek isteyenler için eşzamanlı uygulama kaydedilmekte ve tüm katılımcılara açık olarak tutulmaktadır. Bu kayıtlarda hocanın sesi, paylaştığı dosya ve sunum yanında katılımcıların sordukları sorular izlenebilmektedir.

ÖRNEK DERS

Yukarıda açıklanan araçların öğrenim nesnesi, hoca videosu ve sanal sınıf kaydı konusunda kısa örnekler verilmiş olan

http://uzemsertifika.ankara.edu.tr adresindeki örnek sınıfa sertifika adıyla ve fikri şifresiyle girebilirsiniz.

SERTİFİKA ÖRNEĞİ için tıklayınız.

SERTİFİKA'ya Hak Kazanma Ölçütleri

Sertifika alınabilmesi için katılımcıların şunları yerine getirilmesi gerekir:

• Sisteme girilmiş olması ve her bir dersin sayfalarına girişin devam ediyor olması
  • Sistemde konmuş olan öğrenme materyallerinin gözden geçirilmesi/okunmas/izlenmesi gerçekleşmiş olmalıdır
  • Eğer indirilebilir dosyalar varsa, bunları kendi bilgisayarınıza/ortamlarınıza indirmiş olmanız gerekir.
  • Varsa sanal sınıfa katılmak, eğer katılamamışsanız videonun izlenmiş olması gerekir.
  • Varsa hocaların koyduğu kendinizi sınama sorularının yapımış olması gerekir
  • Hocalar sizden, örneğin bir paragraflık bir yorum yapın gibi bir etkinlik istemişlerse onu yerine getirmeniz gerekir.
  • Bağlantısı verilecek olan katılımcı değerlendirme anketini doldurmak

Yukarıdaki etkinliklerin tümü sistem tarafından otomatik olarak her bir katılımcı için izlenmekte ve hem dersin hocasına hem de sistem yöneticilerine raporlanmaktadır.

Sertifika programı kapsamında verilecek dersler ve eğitmenler:

DERSLER VE ADLARI

TÜM DERSLERIN TOPLAM KREDISI

sertifikavideoresim1

Sertifika Programı Takvimi
Bu sertifika programı şuan yürütülmemektedir. Program açıldığında sitemizde en güncel hali ile duyurulacaktır.